Према архивским подацима претеча данашње Јавне установе је “Народна основна школа” која је, према разредној књизи почела са радом 1885. године.

У ратним пустошењима уништен је љетопис и друга документација о оснивању и првим данима рада, а једини докуменат је разредна књига, и према тим подацима школа је са скраћеним прекидима радила до завршетка Другог свјетског рата.

У септембру 1955. године у школском систему је извршена реорганизација школа и том приликом формирана је Прва основна школа, а њен рад се одвијао у старој згради Медицинске школе у Добоју.

Назив Основна школа “Народни хероји” добила је у фебруару 1964. године, као успомену на тројицу народних хероја који су прве школске кораке направили у овој школи.

Osnovna škola Narodni heroji
Osnovna škola Narodni heroji1
Osnovna škola Vuk Stefanović Karadžić Doboj
Osnovna škola Vuk Stefanović Karadžić Doboj1

29. августа 1974. године програмом развоја и разионализацијом мрежа основних школа за период од 1965 – 1975. године формирана је Удружена основна школа Добој, а статус самосталне школе наша установа је добила је 1992. године. У том времену у саставу Основне школе ,,Народни хероји“ биле су и подручна четвероразредна одјељења у Станић Ријеци, Сувом Пољу и Текућици.

У току Отаџбинског рата централној школи је припојена осморазредна Основна школа ,,Вук Стефановић Караџић“ из Костајнице и од тог времена данашња Јавна установа носи тај назив, да би школске 2002/03. године у састав данашње школе ушла и подручна петоразредна школа из Грапске.

15. маја 2014. године град Добој и школу су задесиле страховите поплаве, висина воденог стуба у приземљу износила је 315 цм, а велика материјална штета је санирана захваљујући програму ЕU за опоравак од поплава, тако да данас установа ради у оптималним условима.

Током свих ових година ученици су показали завидне резултате од општинских, преко републичких такмичења до Балканских oлимпијада, како у наставним областима, тако и у оквиру Малих oлимпијских игара Републике Српске.

Данас, нашу ЈУ похађа 1158 ученика, разврстаних у 54 редовних и 3 одјељења дјеце са посебним потребама.