Мјесто гдје се чита, учи и ужива

Од свих ствари највише сам волео књигу.

— Никола Тесла

Ш

колска библиотека је мјесто за стицање нових знања кориштењем књига. Пространа и свјетла, са књигама које су уредно поредане на полицама, смјештена на првом спрату наше школе, библиотека представља омиљену просторију.
Своје прве животне кораке библиотека је започела оснивањем школе, а од тих давних година, библиотека је мијењала свој лик и простор, али непрестано се богатећи књигама. Тренутни изглед је добила недавним реновирањем, тачније у јулу 2019. године. А најзначајније увећање књижног фонда било је такође 2019. године, када је купљено око 700 књига, од средстава прикупљених на Васкршњем базару. Сада, у новом, оплемењеном простору наша библиотека може да се похвали фондом од преко 10 000 књига, читаоницом од 30 мјеста, рачунаром и телевизором.

С

а поносом можемо рећи да ученици воле да бораве у библиотеци, не само да читају, него и да раде домаће задатке, вјежбају за такмичења, израђују паное и праве предах од часова. Наша библиотека се често претвори у учионицу у којој се ученици уче како да се служе рјечницима, правописом, лексиконом и енциклопедијама.

С

Сарадња са професорима српског језика, професорима разредне наставе и водитељима продуженог боравка је посебно изражена, константна. Такође, изузетна и континуирана сарадња је и са библиотекарима Народне библиотеке Добој.

О

развијању љубави према књизи, стручној обради и сређивању књижног фонда, његовању лијепе ријечи и информисању о новим насловима, брину: библиотекар Јелена Ђурковић Ђермановић и књижничар Дариа Јосић.

Драги ученици, како бисмо вам олакшали читање лектира, у прилогу вам наводимо три веб-сајта на којима можете пронаћи не само лектире, него и многа друга култна и занимљива књижевна дјела:

Не заборавите, да је умјеће читања једна је од основних и највреднијих човјекових способности.